BEZORGING IN NL & BE // VOORDELIGE REGIOBEZORGING // LOKAAL EN DUURZAAM // AFHALEN IN GELDERMALSEN

Het maken van moestuinbakken of plantenbakken van palletranden

Bijna alle palletranden zijn van onbehandeld vurenhout. Om de levensduur van het hout te verlengen zijn er een aantal mogelijkheden.

~  Het hout kan je beitsen (niet lakken), maar dit wordt weinig gedaan in de moestuin omdat beits veelal niet wenselijk is i.c.m. met het biologisch karakter van de moestuin. Een goed alternatief is lijnolie. Lijnolie moet wel elk half jaar tot jaar herhaald worden en moet met de nodige zorg en niet te dik worden aangebracht. Meestal wordt er gekozen om de bakken niet te behandelen, en wanneer het hout gaat rotten na jaren van gebruik de randen te vervangen.

~  Om rot tegen te gaan adviseren wij de onderste rand niet direct op de aarde te zetten, maar in de hoeken van de scharnieren stenen te leggen. Zo blijft het hout net vrij van de ondergrond en dit verlengt de levensduur.

~  Daarnaast is het verstandig worteldoek of biologisch worteldoek aan de binnenkant van de palletranden te bevestigen zodat de grond in de bak niet direct het hout raakt. Wil je jouw planten dieper laten wortelen in de vaste grond en worteldoek toepassen, dan kan je het worteldoek ook alleen aan de randen maken en geen bodem van worteldoek in de bak maken.

~  Als laatste, plaats meerdere randen/bakken nooit direct tegen elkaar aan. Zorg altijd dat de wind tussen verschillende bakken door kan. Zo droogt het hout na regen en voorkom je schimmel tussen de bakken.


Het vervoeren van palletranden

Een palletrand bestaat uit 4 planken met 4 scharnieren. De randen zijn makkelijk op te klappen voor vervoer. Opgeklapt is de rand zo lang als de lengte plus de breedte. Dit is al snel een behoorlijke lengte. Een paar adviezen voor het transporteren van randen:

~  Heb je een paar randen gekocht en een kleine auto, begin dan niet bij de kofferbak, maar draai je voorstoel helemaal achterover. Leg een kleedje over de voorstoel en de leg de randen op de voorstoel. Gebruik hierbij de beenruimte voor de passagier. Hier kan je vaak langere randen kwijt dan in de kofferbak.

~  Kom je met iemand samen de randen ophalen en heb je bijvoorbeeld een stationwagen. Ze de passagiersstoel dan helemaal naar voren en vraag de bijrijder plaats te nemen achter de bestuurder. Zo creëer je extra ruimte.

~  Het is aan te raden een kleedje, een spanbandje of touw mee te nemen als je meerdere randen hebt gekocht. Zo kan je de bekleding van de auto beschermen en kan je ze goed vastleggen voordat je gaat rijden.

~  De pinnen van de scharnieren kunnen soms scherp zijn. Pas hiermee goed op voor de bekleding van de auto.

Het vervoeren van flenzen en haspels

In de meeste personenauto's passen flenzen tot 100/120cm en haspels tot 90cm. Heb je een flens die groter is en heb je dakdragers, dan is dit een goede manier om de flens te vervoeren. Voor grotere haspels raden wij een aanhanger of bestelbus aan. Wil je zeker weten dat de flens of haspel in jouw auto past, meet hem dan even van te voren op.